Waarom ik werk met Squarespace in plaats van Wordpress

Voor veel mensen is Wordpress de holy grail als het gaat om het beheren van je eigen website. Toen ik besloot een nieuwe website voor FLNRS te gaan bouwen ben ik gaan kijken naar andere mogelijkheden. Met Wordpress heb ik vaak ruzie als het gaat om plugins. Ook vind ik het een groot nadeel dat je niet kunt zien wat je wijzigt of toevoegt op een pagina, omdat je werkt vanuit een backend. Een beetje Pinteresten bracht mij al snel bij Squarespace

Creating your website with Squarespace is a simple, intuitive process. Just add and arrange your content and features anywhere you want with the click of a mouse.

Dat sprak de designer in mij wel aan ;) Ik startte een trial en nog geen week later kocht ik een maandelijks abonnement voor mijn eigen website (8 dollar per maand): ik was verkocht! En ik leg je graag uit waarom.
 

FLNRS :: Squarespace vs Wordpress

Geen plugins: alles werkt altijd

Hier had ik het al even over. Ik ben geen fan van de Wordpress plugins. Het kost vaak veel tijd om de juiste te vinden die naar behoren werkt en bij je past. Ook het updaten ervan kan zorgen voor de nodige frustratie. Waarschijnlijk check je niet dagelijks je website, dus de kans is groot dat je niet meteen een belangrijke update doorvoert als die beschikbaar is. Het gevolg daarvan kan zijn dat bijvoorbeeld je contactformulier niet meer werkt zonder dat je er erg in hebt (true story). In Squarespace zitten alle plugins die je nodig hebt al geïntegreerd. Nog fijner: ze worden automatisch geactualiseerd, zodat jij daar niet meer naar om hoeft te kijken.
 

Live editen en designen

De grootste reden dat ik fan ben! Squarespace werkt met blokken die je kunt slepen en plaatsen (drag + drop). Tekst en beeld sleep je gemakkelijk op de gewenste plek in je website. Plaatje vergroten? Easy peasy. Liever een lightbox dan een photo carousel? Done. Het designen van je webpagina's wordt zo een stuk leuker én makkelijker. Eenmaal tevreden sla je 'm op en kun je trots de wereld vertellen wat voor moois je hebt gecreëerd. 
 

Alles geïntegreerd: ook webshops

Zoals ik al zei vind je in Squarespace alle tools die je nodig hebt om je website te optimaliseren en zijn werk te laten doen. Events zijn zo aangemaakt en een webshop is gemakkelijk gevuld (inclusief betaalsysteem!). Iets te melden? Dan vink je gewoon je announcement bar aan.

Voorbeeld van een announcement bar bovenaan de pagina in het geel.

Voorbeeld van een announcement bar bovenaan de pagina in het geel.

Voor de nerds onder ons (ik behoor tot deze groep): aan Google Analytics, HTML, CSS en SEO is uiteraard ook gedacht. Want naast een mooie website moet 'ie vooral z'n werk doen.
 

Gemakkelijk in gebruik

Omdat ik websites bouw voor anderen komt er een moment dat ik het uit handen ga geven en je zelf aan de slag moet. Denk aan het (aan)vullen van de webshop of het schrijven van blogs. De interface van Squarespace is heel eenvoudig en wijst zich redelijk vanzelf. Na een uurtje webtraining van mij weet ik zeker dat je er zelf mee uit de voeten kunt.
 

Geheime pagina's

Deze functie is voor mij erg handig! Klanten krijgen namelijk bij mij een persoonlijke pagina op mijn website die alleen toegankelijk is met een wachtwoord. Hierin houd ik alle updates bij en krijg je van mij dus in principe je eigen cloud waarin je alles terug kunt vinden, zoals logo's en foto's. Uiteraard is dit ook in Wordpress mogelijk, maar met Squarespace hoef je er bijna geen moeite voor te doen, omdat het een optie is die je per pagina aan of uit kan zetten.
 

Online tutorials en helpdesk

Ze zijn in de maak: mijn persoonlijke Squarespace tutorials! Deze zijn voor klanten altijd gratis toegankelijk (jep, via een geheime pagina met wachtwoord ;). Tot die tijd biedt Squarespace zelf ook tal van tutorials die je op weg helpen. En kom je er echt niet uit? Dan mag je altijd bij ze aankloppen, want als klant kun je 24/7 bij ze terecht. Iets waar ik persoonlijk heel tevreden over ben. Een chat is zo gestart en ze hebben me al meerdere keren erg goed geholpen. Ook is er een online community waar Squarespace-gebruikers elkaar helpen om bepaalde issues op te lossen, bijvoorbeeld op het gebied van CSS en persoonlijke aanpassingen in een design.
 

Mooi design

Squarespace ziet er gewoon gelikt uit en daar ben ik stiekem wel een beetje gevoelig voor. Ook de thema's zijn strak in elkaar gezet. Daarnaast ligt Squarespace per thema websites uit, zodat je meteen een gevoel krijgt bij de mogelijkheden. Zelf werk ik altijd vanuit een template (zo is mijn website gemaakt in het Bedford Theme) en die tweak ik dan door middel van de juiste kleuren, fonts, indeling en CSS. Zo krijg je altijd een unieke website die bij je past.
 

100% responsive

Een must als je het mij vraagt. De websites gebouwd in Squarespace worden automatisch omgezet naar een responsieve design voor zowel mobiel als tablet. In de editor kun je direct zien hoe dat eruit ziet.

FLNRS :: Responsive Squarespace website gif


Eigenlijk kan ik nog wel even doorgaan. Zoals je merkt hebben ze er bij Squarespace een fan bij. Wil je meer hierover weten? Op 26 juli organiseer ik een webinar waarin je al je vragen over Squarespace, maar ook personal branding en online presence aan me kunt stellen. Daarnaast deel ik enkele tips met je die je meteen kunt doorvoeren om je huidige website een upgrade te geven.