SEO Serie #1 / optimaliseer je website afbeeldingen

Ah, SEO. Het nerdy onderdeel van je website. Je eigen online omgeving in de lucht gooien is vaak zo moeilijk nog niet, maar zorgen dat Google je vindt is een heel ander verhaal. In deze SEO serie geef ik je in 3 weken handvatten die je online vindbaarheid stap voor stap vergroten. In deel 1 gaan we het hebben over images. Let's go!

FLNRS :: Optimaliseer je website afbeeldingen voor een betere SEO score

Snellere laadtijd door het aanpassen van je image size

Van een trage website wordt niemand blij. Grote afbeeldingen kunnen ervoor zorgen dat je lang moet wachten tot een pagina geladen is en dat kan funest zijn. Niemand staat graag lang in de rij, ook niet online. Houd het formaat van je afbeeldingen dus zo klein mogelijk. Probeer het liefst onder de 500KB te blijven and you're good to go. Gebruik hiervoor Photoshop, Lightroom of een online programma zoals TinyPNG.
 

Het belang van een sterke site & Image title

Mijn foto's heetten voorheen altijd IMG0012.jpg of bannerrrrv2.jpg. Herkenbaar? ;) Vaak denk je er niet aan, maar Google ziet alles. Al-les (*spooky emoji*). En om ervoor te zorgen dat Google jou op nummer 1 zet in de zoekresultaten moet je altijd aan je keywords denken. Dus ook bij het opslaan van je afbeeldingen. Geef in het vervolg je afbeeldingen altijd een naam mee met keywords die passen bij je blog, website en/of bedrijfsnaam voordat je hem uploadt op je website. Scheid je keywords met een koppelteken (-), zodat Google het kan 'lezen'. Zo heten mijn afbeeldingen in dit blog bijvoorbeeld: flnrs-blog-seo-serie-images.jpg
 

De onzichtbare teksten op je website: alt tekst

Ken je dat? Pin je een plaatje op je Pinterest en hij krijgt meteen een mooie omschrijving mee. Toeval? Zeker niet. Pinterest leest je ALT-tekst uit. Een samenvatting van wat er op de afbeelding te zien is. Deze wordt bijvoorbeeld ook getoond als een afbeelding niet geladen kan worden. Zie het als een pakkende Tweet: kort en pakkend. Google leest wederom mee en krijgt op basis van je ALT-tekst beter zicht op de inhoud van je website. Zaak dus om je afbeeldingen een passende ALT-tekst mee te geven. In Squarespace doe je dat door aan je afbeelding een caption toe te voegen en deze, naar gewenst, op 'not display' te zetten. In Wordpress kun je ook een ALT-tekst (alternatieve tekst) toevoegen door de afbeelding te bewerken: eerst op de afbeelding klikken en vervolgens op het 'bewerkingspotloodje'.

Maak gebruik van Pinterestwaardige images

We hadden het net al even over Pinterest. Persoonlijk gebruik ik dit medium tegenwoordig vaker dan Google als zoekmachine, vooral wanneer ik FLNRS gerelateerde items en blogs zoek. Aanwezigheid op Pinterest is dus zeker iets wat je in acht kunt, ik zou bijna willen zeggen 'moet', nemen om je online aanwezigheid te vergroten. Want een pin die viral gaat zorgt voor heel wat websitebezoeken. What to do: zorg in elke blogpost voor een afbeelding met daarin een tekst die vertelt waar je blog over gaat, zoals mijn afbeelding onder het intro van dit blog. Met een goede huisstijl is je Pinterest template zo gemaakt en creëer je gemakkelijk voor elke blog een passende afbeelding die te pinnen is voor bezoekers.


Hulp nodig bij het creëren van een huisstijl of Pinterest template?
Ik help je graag verder.


Pin je afbeeldingen op pinterest

Naast dat anderen jouw blog kunnen lezen en je afbeeldingen kunnen pinnen (inclusief pakkende omschrijving door je ALT-tekst!) kun je ook je eigen afbeelding pinnen op je eigen bord. Upload 'm niet in je Pinterest, maar pin hem vanaf je eigen website. Zo krijgt de afbeelding meteen een link mee en worden mensen direct doorgestuurd naar je site. Ik gebruik hiervoor de Pinterest-browserknop, zodat ik een overzicht krijg van alle afbeeldingen die ik kan pinnen. Easy peasy.

Stap voor stap je afbeeldingen optimaliseren

Als je al een tijdje blogt kan het nogal veel werk zijn om al je afbeeldingen te optimaliseren. Lindsay Humes van White Oak Creative komt met een simpel stappenplan om je website images eens flink aan te pakken:

  1. Bekijk je Google Analytics. Welke blogs zijn het populairst? Pak die als eerste aan.
  2. Dikke kans dat op je contactpagina, homepage en about ook afbeeldingen zijn verwerkt. Optimaliseer deze ook.
  3. Tackle nu één voor één je meeste recente blog posts. Zet een doel, bijvoorbeeld 5 posts per dag en voor je het weet ben je klaar.
     

Dat waren de SEO image tips! Hopelijk kun je ze toepassen om je site te optimaliseren. Volgende week gaan we het gebruik van keywords onder de loep nemen.